2.07.2017

Ruokaa - vatsa huokaa,

Onni elää pienissä arkisissa asioissa, kuten maukkaassa kotiruoassa.

Hirvifilee auraperunoilla

Onnea on myös se, että taloudessa asuu eräilijä, joka tuo ilolla ruokaa pakkaseen. Jo useamman vuoden ajan  olen syönyt pääasiallisesti ruokia, joissa käytetään hirvenlihaa. Tämän talven aikana olen saanut tutustua uusiin makuelämyksiin metsäjäniksen, valkohäntäpeuran ja villisian myötä. Aiemmin olen syönyt heinäsorsaa, kanadanhanhea, teereä ja sepelkyyhkä. Äskettäin olen saanut maistella niin metson kuin pyynkin lihaa


Lihan ohella pakastimemme täyttyy lohikaloista. Järvikalat pyrimme syömään saman tien. Oma lempi kalani ruoanlaitossa olisi hauki, mutta sitä en juurikaan enää syö, koska eräilijä ei pidä sen mausta. Kerran tai pari kesässä minun on kuitenkin pakko haukea saada joko paistettuna tai savustettuna. Talviaikaan paistetut ahvenet ovat parasta murkinaa.


Riistakäristys perunamuusilla

Käytän kokkailuissa paljon oman maan vihanneksia, marjoja sekä metsän antimia. Koko talvikaudeksi ne eivät riitä, mutta vuoden vaihteen yli niillä pärjää hyvin. Yhteiskunnassamme on viime vuosina herännyt lähi- ja luomuruokabuumi. Itse en ole ikinä ajatellut olevani moisten innostusten kuluttaja, mutta sehän minä juuri olen. Yleensä kamppailen trendejä vastaan, mutta tässä minä haluan olla mukana.

Tiedän olevani etuoikeutettu ja olen siitä hyvin kiitollinen. Vaikka lohi tai hirvenjauheliha välillä alkavatkin tökkiä, syön niitä silti mukisematta. Uusien reseptien kokeileminen on antoisaa puuhaa, koska aina voi löytyä uusi suosikki. Uusin huippu löytö on lohipyttipannu, mutta tänään tarjolla oli jotain paljon perinteisempää.


Lohimedaljonki kanttarellikastikkeella

Kirjolohimedaljongit kanttarellikastikkeella

Lohi:
500 g kirjolohta/lohta
merisuolaa
rouhitta valkopippuria

Kastike:
3 dl kanttarelleja
2-3 kevätsipulia (tai nippu ruohosipulia)
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl kuohukermaa
suolaa
mustapippuria
persiljaa/timjamia
25 g voita

Lisäksi:
perunoita

Pese perunat ja kuori halutessasi. Keitä perunat runsaassa vedessä kypsiksi. Laita uuni lämpenemään 225 °C:seen. Poista kalasta ruodot ja viipaloi filee neljään osaan. Leikkaa kunkin  viipaleen keskeltä viilto nahkaan asti. Taita nahkapuolet vastakkain. Nosta medaljongit leivinpaperoidulle uunipellille. Rouhi mausteet pinnalle. Paista kaloja uunin keskitasolla noin 7 minuuttia. Tee kastike puhistamalla sienet ja silppuamalla niitä hieman. Sulata voi pannulla ja kääntele sieniä voissa niin kauan, että suurin osa nesteestä häviää. Pilko sipulit ja lisää pannulle. Ripottele vehnäjauho pinnalle ja kääntele seosta hetki. Kaada kerma joukkoon ja anna kastikkeen kiehua kasaan noin 5 minuuttia. Mausta kastike ja lisää persilja- tai timjamisilppu. Kokoa annos ja nauti.

Ruokaisin terveisin

Hanska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti